Albina, Bolesławy, Bolisławy, Laurencjusza, Marii Magdaleny, Milenii, Pankracego, Więcemiły, Wawrzyńca

Podatnik - osoba fizyczna lub prawna - może odliczyć od dochodu wydatki z tytułu darowizn na rzecz organizacji prowadzących działalność pożytku publicznego. Dotyczy to wszystkich darowizn dokonanych w przeciągu roku kalendarzowego jednak w zależności od statusu prawnego jednostki zmienia się wysokość odliczeń z tego tytułu. Należy również zwrócić uwagę, że odliczana kwota to suma wszystkich poniesionych na ten cel wydatków, niezależnie od tego, czy dotyczyła jednej czy też kilku organizacji, które zostały wsparte.

Zgodnie z art. 26, ust. 1, pkt 9 a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, łączna kwota odliczeń z tytułu darowizny w przypadku osoby fizycznej nie może przekroczyć w roku kalendarzowym 6% dochodu. W przypadku osób prawnych darowizny przekazane na cele pożytku publicznego zmniejszają podstawę opodatkowania łącznie do wysokości nieprzekraczającej 10% dochodu. Szczegółowo mówi o tym art. 18, ust. 1, pkt. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

Po więcej informacji kliknij tutaj.